З чого почати???

Image

Задумавши будівництво будинку, котеджу, людина задається вічним питанням: З чого почати? Починати треба в першу чергу з усвідомлення і розуміння своїх цілей, бажань і можливостей, визначення потреб сім'ї.

Проектування котеджу - це перший і найбільш важливий крок по сходах, що ведуть до затишного і комфортного життя у власному будинку. Адже підготовка якісного і продуманого проекту - це основна складова успішного будівництва будинку. Навіть для створення будки або шпаківні слід зняти заміри і точно розрахувати всі параметри. Очевидно, що при проектуванні котеджу або інших масштабних об'єктів, обсяги робіт багаторазово збільшуються. Додається необхідність в одноразової роботі над проектом архітекторів, конструкторів, дизайнерів та інженерів. Розбиття архітектурного проекту на окремі частини, за які відповідають не пов'язані між собою фахівці, збільшує не тільки його вартість, але разом з тим і ризик отримання неякісного проекту з грубими помилками. При проектуванні котеджу в першу чергу потрібно приділити увагу вибору компанії-виконавцю, яка може запропонувати повний комплекс виконання робіт при проектуванні котеджу.

Ще до початку робіт над проектом Вам необхідно:

  1. Усвідомити масштаб і можливі наслідки затівається заходи.
  2. Оцінити його відповідність з вашими життєвими і фінансовими можливостями.
  3. Сформулювати найбільш важливі вимоги до майбутнього об'єкту.

Необхідно, в міру можливостей, визначитися зі складом і кількістю приміщень, при цьому виходити з потреб своєї сім'ї, а не з естетики, зовнішніх габаритів або загальної площі.

При індивідуальному проектуванні замовнику зазвичай вручається бланк технічного завдання з навідними питаннями. В результаті архітектор отримує чіткі відповіді: площа вітальні, бажане розташування кімнат по сторонах світу, суміжність з кухнею, набір побутових приладів на кухні і т.д. Якщо при вказівці площі кімнат замовник ставить від 15 до 25 метрів - це значить, що, або він дає карт-бланш, або просить щось йому порадити. Він не зовсім чітко уявляє, що йому потрібно.

Надалі необхідно з'ясувати ті деталі, які дозволять визначити набір приміщень кожного поверху і будинку в цілому. Наприклад, вибір сантехприборів дозволяє зрозуміти, якого розміру має бути санвузол. Виходячи з цих дрібниць, і будується загальна площа будинку, а це дуже важливий показник, оскільки він зав'язаний на вартості. Адже перша розмова будівельники починають з визначення вартості за метр квадратний, щоб орієнтувати відразу і розуміти, чи є предмет для подальшої розмови.

Проект будинку крок за кроком

Детальне опрацювання проекту - захід, без якого неможливе будівництво такого складного об'єкта, як сучасний будинок. Найбільш доцільно складати проект будинку на конкретній земельній ділянці: в разі, якщо спочатку буде придбаний проект, і лише потім - земля, існує ризик необхідності суттєвого коригування проекту. Важливими є і погоджувальні процедури по проекту, кінцевим підсумком яких має стати пакет правовстановлюючих і дозвільних документів, виданих відповідними адміністративними органами.

Першим етапом в проектуванні є збір топографічних відомостей про земельну ділянку. Етап виконується фахівцями геодезичної організації, які визначають контури земельної ділянки, його рельєф і розміри. Вже наявні у вас відомості, зрозуміло, можуть представляти інтерес, проте, правильніше скласти актуальну картину і все-таки скористатися послугами геодезистів.

Наступний крок - виконання комплексу досліджень геологічного характеру. Ці роботи можуть проводити виключно організації, що володіють відповідними ліцензіями. Етап триває один-два тижні, протягом яких буряться свердловини і шурфи, дається характеристика грунтів. Ось чому так важливо при розробці проектів будинків проводити цей етап на «чистому» земельній ділянці, до закладки фундаменту, підведення комунікацій і створення ландшафту.

По завершенні геологічних досліджень починається етап концептуального проектування будинку. В його рамках складається ескізний проект, що включає в себе документи для узгодження у відповідних структурах. Ескізний проект має принципове значення, він включає в себе комп'ютерну модель будинку, промальовування його фасадів, прив'язку будівлі до земельної ділянки, інформацію по фундаменту і будівельних матеріалів, відомості про варіанти інженерних систем. Нерідко на даному етапі складання проекту котеджу або будинку складається загальна будівельна кошторис.

Далі йде етап складання робочої документації. Остання містить у собі конкретний вигляд будинку із зазначенням точних розмірів, типів фундаменту, перекриттів і внутрішніх стін, особливостей покрівлі. Процес створення робочої документації має чітку нормативну регламентацію.

Наступний етап розробки проекту котеджу - складання конструктивної частини. На даному етапі здійснюється промальовування всіх конструкцій будинку, враховується ймовірність так званого морозного пучення ґрунту, описується гідроізоляція, варіанти якої можуть відрізнятися за вартістю і типу в залежності від особливостей зовнішніх умов.

Завершальним етапом створення проекту будинку є проектування комунікацій. Все підключення до мереж повинні бути виконані відповідно до вимог нормативних документів.

Успіхів Вам, за більш детальнішою інформацією читайте інші наші публікації, або звертайтеся http://proekt24.in.ua/. Ми разом з вами розробимо проектну документацію відповідно для вашої потреби, та допоможемо у затвердженні її у органах будівництва та архітектури.

Додати коментар


Захисний код
Оновити