Все про каміни для будинку

Image

Камін - це символ тепла і затишку, у якого так приємно розташуватися в кріслі після трудового робочого дня. І, тим не менш, в сучасних будинках подібні конструкції найчастіше використовуються в якості резервного або додаткового джерела опалення. Більш популярними опалювальними приладами є котли і печі, каміни ж найчастіше є прикрасою інтер'єру вітальні.

Сучасними виробниками велика увага приділяється дизайну таких конструкцій, що дозволяє вибрати камін для класичного, етнічного або одного з сучасних стилів.

Каміни для дому: особливості конструкції і функціонал

Вибираючи камін для дому, необхідно звернути увагу на ряд характеристик, притаманних сучасним конструкціям. Розрізняють такі їх види:

Конвекційні. Ці моделі є найбільш простими і популярними. Їх основною перевагою є здатність в короткі терміни опалити приміщення. Тепло може поширюватися не тільки по вітальні, але і проникати у віддалені приміщення будинку за допомогою вентиляційних каналів. Конвекційні конструкції відкритого типу найчастіше несуть декоративну функцію, оскільки велика частина тепла виходить через димохід.

Кумулятивні. Ці агрегати за своїм устроєм нагадують опалювальні печі, здатні забезпечити тривале і якісне опалення. Можуть оснащуватися модулем для приготування гарячої води, яка необхідна при використанні каміна в якості основного джерела тепла. Сьогодні існують моделі з цілим набором додаткових функцій, що забезпечують комфорт і затишок в сучасних оселях.

При виборі каміна, необхідно в першу чергу звернути свою увагу на вид палива, яке планується використовувати. Крім топок дров'яного типу сьогодні є моделі, що функціонують на газі, біоетанолі, електриці. Теплообмінник каміна для будинку може бути виконаний з таких матеріалів, як сталь, чавун, камінь або цегла. Від вибору в даному випадку залежить не тільки зовнішній вигляд конструкції, але і її технічні характеристики.

Види палива

Від даного параметра залежить дуже багато - саме тип використовуваного палива впливає на ефективність каміна. Тому тут потрібно відразу визначитися з призначенням конструкції: вона може використовуватися в чисто декоративних цілях, забезпечувати теплом тільки вітальню або ж опалювати весь будинок, забезпечуючи його гарячою водою.

Щодо виду палива можливі наступні варіанти камінів:

1. Традиційні. Дров'яні печі каміни для будинку за століття свого існування стали справжньою класикою. І саме з хрускотом полін при вимірному погойдуванні вогню асоціюється у багатьох слово «камін». Такі конструкції можуть працювати як на дровах, так і на вугіллі. Вони можуть бути з відкритими (традиційні), закритими або напіввідкритими топками. Перші є найбільш красивими, але для продуктивного опалення найкраще використовувати агрегат з топкою закритого типу.

2. Газові. Якщо будинок підключений до централізованого газопостачання, то такий варіант буде одним з кращих. Газовий камін не тільки є прикрасою будинку, але і є відмінним варіантом для резервного опалення. Якщо котедж не підключений до газової магістралі, то можна використовувати для роботи агрегату балони.

3. Печі каміни для будинку. Такі конструкції відмінно поєднують в собі привабливий зовнішній вигляд каміна і опалювальну потужність печі. Можуть бути відкритого, напіввідкритого або закритого типу. Красиво виглядають при облицюванні керамікою, каменем, елементами художньої ковки або термостекла. Добре вписуються в атмосферу приватного будинку, сауни або лазні.

4. Електричні каміни. Відносно свого пристрою це звичайнісінькі електообогревателі, які виконані в формі каміна. Нагрівальним елементом тут виступає ТЕН, а вбудована автоматика дозволяє контролювати режим роботи декоративного полум'я. Сучасні моделі здатні вельми якісно імітувати потріскування палаючих дров.

5. Біокаміни. Це декоративні конструкції, які, як і попередній варіант, не вимагають облаштування димаря або витяжної системи, оскільки біоетанол не виділяє в процесі свого горіння сажу, кіптяву або дим. Вогонь виглядає дуже натурально, але не дає тепла, тому призначення таких конструкція є чисто декоративним.

Оскільки в опалювальних цілях найбільш раціональним рішенням буде установка дров'яного каміна в приватному будинку, то варто докладніше розглянути принцип його роботи. В процесі топки відбувається надходження холодного повітря в топку за допомогою спеціальних отворів. Тут він прогрівається і виводиться в приміщення. Якщо зовнішня поверхня камери згоряння буде виготовлена з чавуну, то ККД конструкції збільшиться до 75%.

Нагріваючись, повітря проходить черга металеву решітку, вступаючи в приміщення. Повітряні маси переміщуються швидше в міру прогрівання повітря. Для регулювання обігріву кімнати використовуються спеціальні жалюзі. Автоматичний контроль температури здійснюється за допомогою спеціальної заслінки, керованої за допомогою троса, що приєднується до приводу. Коли вона закрита, то відбувається сильніший прогрів повітря за рахунок його утримування в топці.

На що слід звернути увагу при виборі

Вибираючи камін для заміського будинку, необхідно в першу чергу вирішити, що вам потрібно: повноцінна опалювальна система, додаткове джерело тепла або ж прикраса інтер'єру. При використанні каміна для опалення, необхідно звертати увагу на багатофункціональні печі-каміни або моделі конвективного типу. Відмінним варіантом в даному випадку стане красива піч, оснащена водонагрівачем, вручений поверхнею.

Топка в більшості подібних моделей закривається за допомогою жаростійкого скла, що дозволяє відблисків вогню створювати оригінальні світлові ефекти. Але якщо вам потрібно звичайне прикраса інтер'єру, то вибір слід зупинити на електро- або біокамінів. Перший, крім свого привабливого зовнішнього вигляду, непогано впорається і з функцією обігрівача для приміщення вітальні. Зупинивши вибір на дров каміні для заміського будинку, багато умільці вирішують будувати його самостійно. Але при відсутності навичок або вільного часу можна придбати вже готовий агрегат. В цьому випадку необхідно уважно вникати в технічні характеристики пропонованих моделей, орієнтуючись на продуктивність. Це основний критерій, який відповідає за здатність конструкції до опалення.

Також камін в приватному будинку повинен мати достатній час автономної роботи. Йдеться про функціонування від одного завантаження дров. Цей параметр зазвичай вказується в паспорті обладнання. Додатково слід перевірити конструкцію зольника, якість жаростійкого скла (бажано, щоб воно не мажеться золою, інакше кілька ускладниться процес догляду за каміном в приватному будинку). Говорячи про все про каміни для будинку, не можна не згадати про особливості вибору місця для установки такого агрегату. Тут слід керуватися наступними правилами:

Конструкції відкритого типу традиційно монтуються в стіну. При цьому необхідно в обов'язковому порядку провести розрахунок розташування димоходу. Важливо і перетин труби, щоб забезпечити хорошу тягу і відтік продуктів згоряння з приміщення.

Закритий камін визнаний найбільш безпечним. Хорошим місцем для його установки стане центр кімнати, де розташовується м'який куточок. Якщо камін виступає основним або резервним опалювальним агрегатом, то його доведеться підключити до загальної опалювальної системи.

Напіввідкриті конструкції найчастіше розміщуються біля стіни. Для додання оригінального зовнішнього вигляду, їх можна декорувати термостійкими аксесуарами.

Успіхів Вам у прийнятті рішень, за більш детальнішою інформацією читайте інші наші публікації, або звертайтеся http://proekt24.in.ua/. Ми разом з вами розробимо проектну документацію відповідно для вашої потреби, та допоможемо у затвердженні її у органах будівництва та архітектури.

Додати коментар


Захисний код
Оновити