Сучасні фасади будинків

Image

Отже, будівництво будинку завершено. Залишилися лише останні штрихи, які полягають в проведенні оздоблювальних робіт. Але це не менш важливий етап, оскільки від нього залежить те, як буде виглядати будинок, і яке враження він буде викликати у ваших гостей. Однак правильний підбір обробки важливий не тільки в естетичному плані, адже подібні матеріали захищають основу будівлі від морозу, вологи і ультрафіолету, тим самим підвищуючи його довговічність.

Однією з основних проблем сучасних фасадів будинків виступає бажання заощадити, що виникає у багатьох власників. Вони помилково вважають, що зробивши якісний фундамент і звівши надійні стіни можна підібрати для будинку дешевий оздоблювальний матеріал. Але як правило, такі ідеї обертаються необхідністю переробляти частину робіт, оскільки неякісна облицювання не витримує несприятливий вплив факторів навколишнього середовища. І це найбільш сприятливий результат ситуації, оскільки в гіршому випадку через надлишок вологи можуть виникнути проблеми з фундаментом, що поставить під сумнів цілісність всієї будівлі.

Основні нюанси сучасних фасадів

Перед тим як вибирати конкретний матеріал, слід враховувати, що сучасна оздоблення фасадів будинків є не тільки частиною декору, але має певний функціонал. Як вже говорилося вище, в першу чергу обробка виступає надійним захистом основи від несприятливих зовнішніх чинників.

Другий момент - це особливості кладки обраного матеріалу. Якщо конструкції з облицювальної цегли шикуються аналогічно несучих стін, то листовий матеріал потребує основі. І мова йде про обрешітці, яка може бути зроблена з металу або дерева. В її осередку укладається утеплювач, який покривається повітрезахисною плівкою, а зверху монтується фінішний декоративний шар. Таким чином виходить не тільки красивий, але теплоізольований фасад.

При проведенні робіт враховувати варто і вага конструкції. Оскільки обробка створить додаткове навантаження на підставу, то її вага повинна бути врахований при проектуванні будівлі. Найважчими є кам'яні і цегляні конструкції, для установки яких потрібно посилення фундаменту. Більш легкі - вентильовані фасади, виготовлені на основі сайдинга.

Це далеко не всі характеристики оздоблювальних матеріалів, і щоб вибрати найбільш прийнятний варіант фасаду, необхідно детально розглянути нюанси найпопулярніших конструкцій, присутніх на сучасному ринку.

Декоративна штукатурка - безсмертна класика

Покриття фасадів декоративною штукатуркою є досить старим прийомом в будівництві. Але незважаючи на появу цілої низки більш сучасних фасадів будинків, штукатурні конструкції і раніше актуальні, оскільки не тільки надають стінам привабливий зовнішній вигляд, але і забезпечують достатню вологозахист. Також слід зауважити, що такі фасади є «дихаючими», що дозволяє їм створити всередині приміщення комфортну кліматичну зону.

Штукатурка дозволяє використовувати велику кількість дизайнерських прийомів. Наприклад, за допомогою такого матеріалу можна створювати рельєфні фасади з різноманітною фактурою. Будь-які обмеження по нанесенню матеріалу відсутні. Відмінна адгезія дозволяє укладати склад на будь-які поверхні, серед яких:

  • цегляні;
  • кам'яні;
  • дерев'яні;
  • попередньо утеплені плитами мінеральної вати або пінопласту.

Використання штукатурки під фарбування дозволяє також створити фасад будь-якого кольору, при цьому витративши мінімум коштів. А трудовитрати в процесі робіт будуть мінімальні.

Серед штукатурок найбільш популярними є такі види:

Цементна. Сировиною для її виготовлення служить портландцемент, в який додаються різні компоненти, що поліпшують технічні характеристики підсумкової суміші. Для підвищення декоративних характеристик до складу можуть додаватися також елементи, необхідні для формування фактури готової поверхні. Серед переваг таких покриттів слід виділити високу міцність, хороша паропроникність, несхильність до горіння, низька ціна і відмінна фарбуваність мінеральними фарбами. Мінусом є убогість кольорової палітри.

Силікатна. Сполучною компонентом в даному випадку виступає рідке калієве скло. Решта складу схожий з вищеописаним матеріалом. Переваги: хороша зовнішня вітро- і вологозахист, прийнятний рівень адгезії, вогнестійкість, тривалий термін служби і відмінні декоративні властивості. У порівнянні з попереднім варіантом тут також слід виділити широку колірну палітру. Головним недоліком матеріалу виступає його висока ціна.

Акрилова. В якості основи використовується кам'яна крихта, фарбувальний пігмент, гідрофобізуючі компоненти і пісок. Сполучний компонент - водна дисперсія акрилових смол. Серед позитивних характеристик слід виділити високу вологостійкість і вітрозахист, стійкість до стирання і ударів, високу еластичність і широку колірну палітру. Недоліком є погана стійкість до ультрафіолету.

Силіконові. Виготовляються з комбінації силіконових смол, фарбувальних пігментів і наповнювачів мінерального типу, завдяки чому створюється якісне тонкошарове покриття. Його переваги: відмінний варіант для використання в умовах складного клімату, більше 200 кольорів, хороший захист фасаду, термін служби більше 10 років. Мінуси: висока ціна, неможливість нанесення на зовнішній утеплювач. Для вирішення цієї проблеми можна створити базовий шар штукатурки на армуючої сітки.

Оздоблення фасаду цеглою

Цегла є найдавнішим облицювальним матеріалом, який активно застосовується в будівельній сфері з часів Середньовіччя. Незважаючи на популярність сучасних фасади приватних будинків, цегла продовжує утримувати лідерські позиції, будучи одним з найбільш затребуваних матеріалів, як в будівництві, так і в обробці.

Будівельники у всьому світі високо цінують екологічність цегли, а також його вогнетривкість і високі теплоізоляційні характеристики. Він відмінно протистоїть низьких температур і практично не пропускає вологу, забезпечуючи будівлі відмінну звукоізоляцію. Коштувати також і відзначити і довговічність таких споруд. Термін служби цегельних фасадів в значній мірі перевищує 20 років, а механічна міцність вигідно виділяє їх з ряду фасадних матеріалів. З мінусів слід зазначити велику вагу, що створює значне навантаження на підставу. Тому при плануванні цегляної обробки необхідно заздалегідь розрахувати міцність фундаменту.

Сучасна обробка фасадів будинків передбачає кілька видів кладок цегли. Це дозволяє створювати унікальний зовнішній вигляд будівлі. А різноманіття кольорів і фактур забезпечує воістину широкі можливості по обробці і декорування.

Оздоблення панелями

Йдеться про сайдинг, який може бути виготовлений як з пластика, так і з металу. Така технологія передбачає створення вентильованих фасадів з використанням сучасних теплоізоляційних матеріалів. Переваги обробки панелями полягають в наступному:

Привабливий зовнішній вигляд. Велика кількість квітів і фактур дозволяє створювати воістину оригінальне покриття. Сучасний сайдинг здатний імітувати деревна і кам'яне покриття.

Можливість приховати дефекти стін. Для установки такого облицювання не потрібно попередньо вирівнювати стіни. Оскільки для неї використовується обрешетка, то всі вибоїни будуть ретельно замасковані.

Низький вага. Щоб створити вентфасад немає необхідності зміцнювати фундамент, оскільки навантаження на підставу в даному випадку буде мінімальною.

Тепло- і звукоізоляція на достатньому рівні. Технологія дозволяє використовувати сучасні утеплювальні матеріали, завдяки чому цей варіант ідеально підходить для використання в умовах російського клімату.

Сучасний будинок повинен бути не тільки затишним, але і красивим, а тому не слід недооцінювати етап проведення оздоблювальних робіт.

Завдяки використанню матеріалів останнього покоління, вдається створювати справді унікальні фасади. Але для цього потрібне знання специфіки роботи з кожним з покриттів, а також облік його технічних характеристик.

Успіхів Вам у прийнятті рішень, за більш детальнішою інформацією читайте інші наші публікації, або звертайтеся http://proekt24.in.ua/. Ми разом з вами розробимо проектну документацію відповідно для вашої потреби, та допоможемо у затвердженні її у органах будівництва та архітектури.

Додати коментар


Захисний код
Оновити